Ana içeriğe atla

Deniz Ticaret Hukuku

Ticaret Gemisi nedir?

Önümüzdeki haftadan itibaren pratikler yapılacak.

Pratiklerin aynısı soruluyor hemen hemen.

Sınavda tuzak soru sormuyor hoca.

Ekonomik menfaat sağlamak ayırıcı unsur.

Denizdeki karlar çok büyük.

Suda ekonomik menfaat sağlama amacına özgülenen veya fiilen böyle bir amaç için özgülenen her
gemi kimin tarafına kullanılırsa kullanılsın ticaret gemisi sayılır.

Bu tür bir geminin malikine de donatan denir.

Kara ticaretinde ticari işletmenin sahibine tacir diyoruz.

Bir geminin ticaret gemisi olmasına bağlanan sonuç:
Özel kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkça TTK hükümleri ticaret gemileri hakkında da uygulanır.

Ticari olmayan gemilere kural olarak TTK hükümleri uygulanmaz.

Ancak aynı madde istisnai hükümlere de yer vermiştir.

Derste bulunmanın faydası büyük.

İstisna 935'te aslında birer ticaret gemisi olmamasına rağmen TTK'nın gemilere uygulanacağı öngörülmüştür.

Örnek:Eğitim öğretim gemileri bilisel araştırma gemileri araştırma gemileri

Çatma hükmü savaş gemilerinede uygulanır.

Birisi top atıyor biri pamuk balyası taşıyor.

3 büyük başlık altında toplamak mümkün:

1)Yatlar denizci yetiştirme gezinti spor,eğitim öğretim,bilim amacına yönelik gemilere:

1)Gemi,kaptan,gemi alacakları,çarpma kurtarma sorumluluğunun sınırlanması donatanın gemi adamının kusurundan sorumlu maddeleri nitelikleriyle bağdaştığı ölçüde uygulanır.

2.grup gemi:özellikle kamu hizmetine verilmiş devlet gemileri ile savaş gemileri+ bunlara yardımcı gemilere:TTK'nın çatma kurtarma sorumluluğun sınırlanması.Donatanın gemi adamının sorumluluğuna ilişkin maddeleri uygulanır.

Problemi çözen bu.

3.grup gemi:Yabancı bir devlet gemisine veya bir yabancıya Türkiye'de yapılan gemiye bayrak şehadetnamesi ile ilgili hükümler + sicille ilgili hükümler+ kanuni ipotekle ilgili hükümleri+yapı halindeki gemilere ilişkin hükümler nitelikleriyle uygun olduğu ölçüde uygulanır.

Sınav sorusu denize ,yola yüke elverişlilik nedir?

denize elverişlilik:Gövdesi,genel donatımı,makinesi,kazanı gibi temel kısımları seferin yapılacağı sudan ileri gelen olağan tehlikelere karşı dayanıklıysa bu gemi denize elverişlidir.

Yola elverişlilik:Denize elverişli bir gemi teşkilatı,yükleme durumu,yakıtı,kumanyası,gemi adamlarının sayısı ve yeterliliği bakımından yolculuğun normal tehlikelerine karşı koyabilecek durumdaysa yola elverişlidir.

Yüke elverişlilik:
Soğutma tesisatı da dahil eşya taşımada kullanılacak kısmı eşyanın kabülüne taşınmasına elverişliyse yüke elverişlidir.

Navlun sözleşmesi kurabilmek için 3 şart gerçekleşmesi gereklidir.

Tamire kabul etmez gemi ve tamire değmez gemi.

Tamiri hiç veya bulunduğu yerde mümkün değilse tamir edilebilecek bir yere de götürülemiyorsa o tamir kabul etmez bir gemidir.

Tamir giderleri geminin eski ve yeni farkı gözetilmeden önceki değerinin 3/4'üden fazlaysa tamire değmez gemidir.

Bununda hukuki sonuçları vardır.

Geminin ayırıcı unsurları:Adı+milliyeti+bağlama limanı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İş Hukuku

1.Bölüm Bireysel ve toplu iş hukuku olarak 2'ye ayırıyoruz.Bu dönem göreceğiz. İşçi işveren ilişkilerini düzenler. 2.kısım sendika ve toplu sözleşme Bireysel olarak güçlü bir şekilde savunamayacağı için sendikaya ihtiyaç duyuluyor. Kaynaklar-Ulusal ve Uluslararası Kaynaklar Ulusal kaynaklar-Resmi ve Özel kaynaklar Resmi kaynaklar:Anayasa Kanun Tüzük Yönetmelik Tekstil iş sendikası 100 kişilik fabrikada en az 51 işçi olması gerekiyor TİS için. Hangi hukuk kaynağını uygulayacağımızı neye göre belirleyeceğiz? İş sözleşmesi ile toplu iş sözleşmesi arasında hiyerarşik norm var mı? Toplu iş sözleşmesi genel nitelikli İlk sırada toplu iş sözleşmesi geliyor. Derslerde iş sözleşmesiyle ilgileneceğiz. Bireysel iş sözleşmesi %20 toplu iş sözleşmesi %15 hangisi geçerli olacak? Böyle durumlarda işçiyi hangisi koruyacaksa o uygulanacak. İç yönetmelik - personel yönetmeliği İç yönetmelik  bir işveren var tek taraflı düzenleme yapıyor. Personelin uyması gereken

Eşya Hukuku

Ayni hak nedir? Anlamı nedir? Hakim olan temel ilkeler Şekli eşya hukuku Zilyetlik ve tapu sicili Şekli fiili durumların korunması Ayni hakkı görürken taşınırda zilyetlik taşınmazda tapu taşınırların rehni zilyetliğin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor Önce zilyetlik sonra tapu sicili Zilyetlik=Basit gibi görünen çok tartışmalı olan soyut hükümlerdir.Osmanlıca bir terimdir.Hukuki bir hakla ilgisi yoktur.Fiili durumu ifade eder.Bir takım hukuki sonuçlar bağlamış.Birkaç ayrı ihtiyaç var bu kavram için.2 kişi rehin aldım diyor ispat açısından kolaylık.Fiili hakimiyeti almadan ispat bekliyoruz.Karine diyoruz.Toplumda anarşi çıkmaması için.Zilyetlik toplumsal düzenin korunması için hukukun korunması.Zilyetlik bir tür haktır der öğreti.Medeni kanun ayni haklar içerisinde düzenlememiş.Geçici olarakta olsa hukuk düzeni tarafından korunur.Zilyetliği kaybettirerek ayni hak kazanabiliyorsun.Anlaşmak yetmez zilyetliğin geçmesi lazım.Mülkiyet geçirme fonksiyonu.Fiili hakimiyet önemli.Zilyetliğin özü bu